18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves
Hirdetés

A kimondott szavak ártalmai

Megosztás
Emberi kapcsolatok

Hihetetlen, hogy mekkora súlya van a kimondott szónak. Néha érdemes elszámolni tízig...


Életünkben sokszor nem is gondolunk arra, hogy a meggondolatlan szavainkkal milyen mély sebeket ejtünk bizonyos emberek lelkében. Nagyon sokat árthat így a szülő, tanár, barát, vagy később a főnökeink, munkatársaink. Az életre szóló traumákat elsősorban a szüleinktől kapjuk, majd az iskolában a tanárainktól. 

Bizonyára nincs olyan ember, aki az életében ne tapasztalta volna meg, hogy a meggondolatlanul kiejtett mondatok milyen kártékonyak tudnak lenni. 

Olyan az, mint amikor egy vírus megtámadja a számítógépet. A különbség csak annyiban más, hogy mi emberek évekig küzdünk e problémák megoldásával, és van, akinek sikerül ezen túllépnie, és van, akinek nem.

Nekem is van ilyen „élmény” a tarsolyomban. Általános iskolás koromban az egyik tanáromnak ez a mondat jött ki a száján: „Belőled nem lesz senki!” Nem tudom azt az érzést leírni, amit akkor átéltem. Ő valószínűleg azért mondhatta ezt, mert nem voltam eminens, kitűnő tanuló, de buta sem. Nála pedig csak az az ember ért valamit, aki kitűnő, példás bizonyítvánnyal rendelkezett. A részletekbe most nem akarok belemenni, akit érdekel, olvassa el a blogbejegyzésemet, amelynek címe: „Így tehetjük tönkre gyerekeink önbizalmát”. Ott részletesebben leírtam a történetet.

Több évtizedes távlatból nézve is, nekem az a véleményem erről a pedagógusról, hogy ő nem volt alkalmas az általa választott pedagógusi pályára. Borzasztó sok belső konfliktusa lehetett önmagával szemben, amelyeket soha nem mert felvállalni. 

Belső bizonytalanság, megfelelni- vágyás, rossz ön- és emberismeret, és sok egyéb lelki tényező együttes hatása válthatta ki belőle ezt a hozzáállást. 

Talán neki is mondhatta valaki ugyanazon mondatot, hogy belőled sem lesz senki.
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat