18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves
Hirdetés

A gyereknevelésről másképp - Tippek másképp

Megosztás
Emberi kapcsolatok

Nevelni, vagy élni hagyni? Hol van az egészséges középút?


Amint a baba megérkezik erre a világra kezdetét veszi egy hosszú, bonyolult folyamat. A korábbi felnőtt egy teljesen új minőségbe lép át, szülő lesz belőle. Már nem csak az önmagáról való gondoskodás napi teendőit végzi el, hanem egy számára még teljesen ismeretlen kis lény igényei is az ő hatáskörébe kerülnek. 

A gyermek születése pillanatától folyamatosan jelzéseket ad le arra vonatkozóan, hogy mi az, amitől jól érzi magát, mi az, ami zavarja a lelki nyugalmát, mi az, ami számára kellemes, mi az, ami kellemetlen. 

Kezdeti kommunikációs eszközei a nevetés, sírás. Ahogy telik az idő egyre komplexebben képes kifejezni a gyermek azt, hogy számára mi kellemes. Ez abszolút egyéni, nem lehet receptre felírni, minden baba más még egy családon belül is. Abban azonban minden gyermek azonos, hogy a világot elsődlegesen az érzelmi szűrőjén keresztül kezdi el feltérképezni. Rendkívül fejlett szenzorokkal érzelmi síkon tájékozódik. 

Érdemes megfigyelni, hogy egy hét év alatti gyermek számára nem szempont a család anyagi helyzete, viszont a család harmóniája vagy annak hiánya maradandó nyomokat hagy benne.

Ahogy nagyjából egy éves kor után elkezdődik a környezetbe való besimulás folyamata, a gyermek elkezd viselkedési mintákat elsajátítani. Teszi ezt részben játékosan magától, de az egyre növekvő elvárásoknak is elkezd valamilyen módon megfelelni. Na, és itt veszi kezdetét az, amit gyereknevelésnek nevezünk. Egy állandó csatatér szülőnek, gyereknek egyaránt, ha csak a szülő fel nem ismeri időben az alábbi alapvető igazságokat, mi szerint:

A gyermek nem a szülő tulajdona. Nem azért jött, hogy a szülők elmulasztott álmait megvalósítsa. Nem szükséges idomítani. A gyermek értelmes lény, fejlett lelkivilággal. 
A gyermek számára elsősorban teret, lehetőségeket kell biztosítani, és semmiképp nem előre megírt életprogramot. A gyermek dorgálástól szorongó, bizonytalan, dicsérettől, elismeréstől hálás, közreműködő, magabiztos, kreatív lesz. 


Számára minden körülmények között a boldogság a legfontosabb tényező, a vidám, humorral teli légkör. 

Már pici korától képes mindent megérteni, könnyen lehet vele alkudozni, de tiltásra agresszióval válaszol. Nem azért születik, hogy a szülők büszkesége legyen és produkálja magát felszólításra más szülők előtt. Vannak vágyai, gyakran vágyik olyasmire, ami a szülő szerint nem gazdaságos, nem praktikus, például egy plexi babaházra. De ez az, ami őt igazán boldoggá teszi ott és akkor. 
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat