18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves
Hirdetés

DIY, avagy csináld magad!

Megosztás
Szabadidő

Do It Yourself! Mennyivel értékesebb egy saját kézzel készült ajándék, a beletett szeretetről nem is beszélve!


Évtizedekkel ezelőtt, amikor a boltok polcai még nem roskadoztak olcsó, de annál mutatósabb ajándéktárgyaktól, lakás kiegészítőktől, mindenféle csecsebecsétől, bizony nagyon leleményesnek kellett lennünk.

Emlékszem, kamasz koromban mennyit bíbelődtem, hogy egy fülbevalót készítsek barátnőmnek a születésnapjára – falun laktunk és akkoriban még nem voltak „százforintos” boltok.
Később, kezdő háziasszonyként lelkesen bújtam a magazinokat, amikben remek leírásokat adtak arról, miként tehetjük csinosabbá otthonunkat.

Ami leginkább lelombozott, az volt, hogy az alapanyagok ára sok esetben többe került, mint a késztermék, a befektetett időről nem is beszélve. 

És valahogy a végeredmény sem volt olyan szép, mint a képeken, persze, lehet, ez az én „hozzáértésemnek” volt köszönhető.

Mindannyian tudjuk, mekkora probléma MA a környezetszennyezés okozta károk kivédése, elkerülése, helyrehozatala. Lelkes „zöldek” milliói fáradoznak azon, hogy megóvják bolygónkat azoknak, akiktől kölcsönkaptuk: az unokáinknak.

Talán picit ennek is köszönhető, hogy egyre népszerűbb az újrahasznosítás. Itt ugyanis nem arról van szó, hogy vásárolsz VALAMI-t és abból készítesz VALAMI-t. Az újrahasznosítás során a SEMMI-ből lesz VALAMI. Kidobásra szánt szemétből, ha úgy tetszik, csodás dolgokat készíthetünk.

Íme néhány tipp;
- láttál már biciklibelső gumiból készült ékszereket? Szerintem fantasztikusak.
- patchwork technikával összeállított farmerokból remekül lehet elnyűtt bútorokat (pl. fotelt) újrahúzni
- konzervdobozból lámpást készíthetünk
- négyoldalú, kissé rozsdásodó konyhai reszelőt (kinél ne lenne) vontam be csillámos körömlakkal, most kb. félszáz fülbevalóm sorakozik rajta
- remek ajtódísz (koszorú) készülhet parafadugókból
- elnyűtt ruhákról levágott gombokból feltűnő nyaklánc készülhet

Amikor értéket teremtesz magadnak, másoknak, örömmel tölt el. 

Közeledik a tél, rövidebbek a nappalok. Töltsük meg tartalommal estéinket, ne csak a tévét bámuljuk. MINDENKI tud VALAMI-t készíteni. Ha kedvünk és időnk van hozzá, a türelem is meglesz. Egyéb pedig nem is szükségeltetik, alapanyagokat találsz, ha körbenézel a lakásban.

Ha újrahasznosított terméket vásárolsz, kérlek, ne becsüld le az értékét. Nem tudhatod, a termék előállítását mennyi tervező –és alkotómunka előzte meg. Az idő márpedig pénz. Bár szerintem az idő megfizethetetlen.

„Ma az emberek tudják mindennek az árát, de nem tudják semminek az értékét.” (Oscar Wilde)

Hajdú Hajnalka
Weboldal
giorgomeska(kukac)freemail.huMegosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat