18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves
Hirdetés

Kutya-kérdés

Megosztás
Szabadidő

Nem tudod, hogy milyen kutyát szeretnél? Milyen szempontok alapján válassz? Segítséget kapsz a cikkben!


Kutyakozmetikusként gyakran megtalálnak azzal a kérdéssel, hogy milyen kutyát érdemes manapság magunkhoz venni? Több oldalról lehet megközelíteni ezt a kérdést.

Két dolgot szoktam kiemelni, amikor a saját nézőpontomat osztom meg. 

Az egyik, hogy milyen célból szeretnénk kutyát fogadni magunk mellé. 

Egyedül vagyunk és kellene egy „társ”, esetleg a meglévő családot szeretnénk gazdagítani és gyerek mellé keresünk egy megbízható fajtát, új kutyás hobbit találtunk, amihez „kell” egy kutya… Nos, ennek rengeteg oka lehet.

Ilyenkor érdemes megnézni, mi magunk (családunk) milyen habitussal rendelkezünk. Mit szeretünk csinálni? Pörgős életet élünk, sokat dolgozunk, vagy nyugisabbak vagyunk és sétálni, túrázni járunk? Tömbházba vagy kertes házba keresünk számunkra megfelelő kutyát? Mennyi időt tudunk arra szánni, hogy a kutyus megfelelően szocializált és engedelmes legyen, illetve akarunk-e egyáltalán időt szánni erre? Nagytestű vagy kistestű ebre vágyunk? Fontos szempont, hogy a kutyus szőre igényel-e külön bánásmódot, kell-e a továbbiakban extra kiadásokra számolni emiatt?

Amint választ találunk ezekre, és az ezekhez hasonló a kérdésekre, közelebb kerülünk ahhoz, hogy melyik fajta a hozzánk legközelebb álló. Egy hiperaktív, extrapörgős bull terrier. Egy tündérvirág angol buldog, aki nem olyan aktív. Egy collie, aki okos és még annál is okosabb. Egy golden retriever, aki imádja a gyerekeket és még sorolhatnám, mert annyi kutyafajta van, mint égen a csillag.

 
A másik nézőpont, amin érdemes és kell(ene) gondolkozni az , hogy honnan és mennyiért szerezzük be az álomfajtánkat. 

Normális idegrendszerű, egészséges fajtatiszta kutyát csak és kizárólag tenyésztőktől érdemes venni. 

Az itt vásárolt kutyusnak borsosabb az ára, mint az interneten hirdető szaporítóknál. A kennelnévvel nem rendelkező „tenyésztőket” én már szaporítónak nevezem. 

Ha nem tenyésztőnél vásárol az ember fia állatot, akkor NINCS garancia. 

Sajnos rengeteg kutyussal találkozom, akik nem megfelelő kondícióban vannak, betegesek, szőr és bőrhibásak az agyonszaporítás miatt. Ha szeretjük a kutyánkat, akkor az évek alatt kifizetett orvosi számlák többre rúgnak, mint az elején kiadott nagyobb összeg egy „rendes” kutyáért. És itt nem arról van szó, hogy a törzskönyves kutyus nem lehet beteg, hanem arról, hogy a törzskönyvvel kapunk egyfajta garanciát. És nem arról, hogy a törzskönyv nélküli kutya nem kutya.

Nem beszéltünk még a keverék és a menhelyen élő kutyusokról. Azokról, akik fajtatiszta kutyusok és fajtamentőknél rájuk lehet lelni. A választás itt úgy történik, hogy meglátni és örökre megszeretni!
Végül mindenki maga választ és hoz egy döntést hosszú évekre! A legcsodálatosabb állat számomra a kutya, aki kutyát fogad maga mellé kinyitja a lelkét egy tiszta, őszinte szeretetre. 

Boldog gazdis éveket kívánok!

Vári Nóra
kutyakozmetikus
Pet Beauty közösség


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat