18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves
Hirdetés

A döntés szabadsága

Megosztás
Életmód

Mindig van választási lehetőségünk. Minden pillanatban dönthetünk másképp, hiszen a gondolkozásunk, érzéseink is változnak. Nem dönteni is döntést jelent.


Minden emberben megtalálható saját szenvedésének, és boldogságának az oka. Minden ember oka, és egyben megoldása is saját problémájának. A két állapot (problémák - boldogság) nagyon közel áll egymáshoz.
Egy villanykörtéhez tudnám hasonlítani, ami vagy világít, és világos van (nevezzük ezt a boldogságnak), vagy nem világít, és sötét van (nevezzük ezt a problémákkal teli szenvedésnek). A villanykapcsolóval pedig irányítjuk, hogy világosság legyen-e vagy sötétség. Egy ilyen „kapcsoló” van minden emberben, és észrevétlenül, automatikusan kapcsolgatja a hangulatunkat a szenvedés és a boldogság között. Ez a kapcsoló, amit saját döntésnek nevezünk, csak két lehetőség közül választhat. 


Az egyik, az elutasítás: egy másik embert, egy viselkedést, egy eseményt, de akár saját magunkat is elutasíthatjuk. Ezek az elutasítások hozzák létre a szenvedéseinket: szenvedünk, mert olyan helyzetben, állapotban, társaságban vagyunk, amire NEM-et mondunk.
A másik, az elfogadás: amikor IGEN-t mondunk, azaz elfogadjuk, tárgyilagosan vizsgáljuk a jelen állapotot, és megnézzük, mit tehetnénk a változás érdekében.
Igent mondunk arra, amit a jelen pillanatban úgysem lehet megváltoztatni, a saját életünkre, más emberekre, és saját magunkra is.

Egy döntés tehát ugyan abban a helyzetben képes gyötrelmes állapotot, de akár boldogságot is előidézni. Csak rajtunk múlik.
Ehhez azonban fel kell ismerni önmagunkban azt a folyamatot, ami automatikusan elutasítást szül egy adott helyzetre, és tudatosan törekedni kell az elfogadásra. Eleinte ez lehet, nehezen megy, de mint említettem, a döntés, a választás mindig a miénk. Egy NEM szinte mindig zsákutcába visz. 

Ha valamit elutasítunk, és határozottan kijelentjük, hogy NEM, nagyon ritka esetben változtatunk a véleményünkön, és mondunk később IGEN-t. 

Ezért sok emberben komoly belső feszültséget okoz egy ilyen döntéshelyzet: meghátrálni, vagy problémát gyártani? Egy embernek, vagy egy szituációra NEM-et mondjak, vagy IGEN-t? Félünk a döntésünk következményétől, mi lesz, ha rosszul döntünk?
Szenvedünk a döntésünk okozta bizonytalanságtól! Pontosan ezért egy-egy döntést automatikusan hozunk meg, és amellett döntünk, ami kisebb feszültséget okoz Önmagunkban. Viszont saját boldogságunk érdekében elengedhetetlen, hogy tudatos döntéseket hozzunk! Ezért rendkívül fontos, hogy felismerjük miből erednek a belső elutasításaink és megnézzük döntéseink hosszabb távú hatását? Így lehetünk okai, de megoldásai is saját problémáinknak.

Tősér Róbert
Motivációs tréner
Tősér Róbert oldalaMegosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat