18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves
Hirdetés

Az elhízás lelki okai

Megosztás
Életmód

Diéta, koplalás, edzés, visszahízás, jojo effektus, sikertelen fogyókúra...Nos, ha eleged van belőle, akkor nézd meg magad egy másik szemszögből, indulj el belülről.


A genetikai és egészségügyi okokat kicsit félretéve, lelki szempontból a túlsúly lényegében védelmi funkciót lát el, az adott személy külvilágtól való elszigeteltségét jelzi, aki el akarja rejteni sebezhetőségét, így zsírréteget növeszt, ami megóvja a csalódásoktól. 

Utalhat arra is, hogy az illető nem akar szembesülni bizonyos érzelmekkel, képtelen kifejezni az érzéseit

Inkább felhalmozza azokat, hogy megóvja magát az esetleges kritikáktól, sértésektől. Az ilyen személy anyagi vagy érzelmi bizonytalanságban él és tudat alatt arra van szüksége, hogy elraktározzon dolgokat, mert valamilyen hiánytól fél.


Ez a hiányérzet egyik oldalról gyerekkori rossz élményekre vezethető vissza, leggyakrabban az anyától elszenvedett szeretethiány ill. elhagyatottság érzés okozza. 

Másik oka lehet egy szeretett személy elvesztése miatti félelem. 

A mélyen elfojtott és hosszú ideig fel nem oldott félelmek belső feszültséghez vezetnek, ami lassítja a keringést, egyre több salakanyag halmozódik fel a szervezetben és egyeseknél elindul a hízás. Harmadik ok a negatív énkép. Ha valaki nem fogadja el önmagát, élethelyzetét, nem találja a helyét világban, nincsenek céljai, akkor előfordul, hogy a külsejével akar kompenzálni.

 Az ilyen ember viszont túl nagy elvárásokat támaszt önmagával szemben, ami miatt kudarcélmények érhetik. Folyamatosan a hibákra összpontosít, nem érti, hogy miért nem működnek az erőltetett diéták, hiszen sokszor fogyás helyett újabb plusz kilók jelennek meg a testén. Ettől persze még rosszabbnak, még torzabbnak látja önmagát és tovább erősíti a „nem vagyok elég jó” érzéseit, ami önmarcangoláshoz, önmaga teljes elutasításához vezet.
Sok esetben az ilyen emberek képtelenek a pozitív élmények fogadására, nincsenek valódi örömforrásaik, így az étel válik vigasszá, boldogság pótlékká számukra, ami további kényszeres evéshez vezet. 


Fel kell ismerni, hogy a hatékony fogyókúrát nem csak cselekvés szintjén (diéta, mozgás) kell kezelni, hanem fel kell tárni a súlyproblémák lelki okait. 

A túlsúlyt tehát valamilyen hiánytól való félelem okozza, ami csak a szeretet által oldható fel.

 Aki megbékél önmagával, elfogadja jelenlegi élethelyzetét, aktuális testképét, elindulhat a változás útján. Az önelfogadás és önszeretet az, ami lebontja a félelem-kilókat, megszűntetni a változással szembeni ellenállást, és amire a test is fokozatosan elkezd fogyással reagálni.

Rózsa Judit
abduktív pszichológiai tanácsadó, sorselemző
0620 4688712
Lélekrózsa


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat