18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves
Hirdetés

Ötödik parancsolat

Megosztás
Emberi kapcsolatok

Hogyan viszonyul a szülő a gyerekhez, és fordítva?! Remélhetőleg egyre kevesebb lesz a szégyellnivaló, és egyre több a jó minta.


Tiszteld apádat és anyádat!
Csodálatos, oda-vissza remekül működő szülő-gyermek viszonyokat ismerek.
Amikor a szülők minden idejüket, energiájukat és legjobb tudásukat felhasználva felnevelik gyermeküket, és gyermekük ezt legjobban, leghitelesebben úgy tudja akaratán kívül is meghálálni, hogy szülőként a saját szülei lesznek számára az etalon. Ez létezik, ismerek ilyen családokat.

De tudok számos olyan példát is, amikor a szülőnek egyszerűen csak szerencséje van a gyermekével.

És ennek ott van az ellenpéldája is, amikor nagyon rendes embereknek lesz nagyon „nem rendes” utódjuk.
Sosem tanultam teológiát, de feltételezem, ezt Isten úgy adta parancsba, hogy hitt abban, az ember majd olyan lesz, amilyenné ő teremtette. Saját képmására.

Vagy talán (ismétlem, nem tanultam teológiát) éppen azért adta parancsba ezt, mert tudta, szükség lesz rá. Mert talán magától nem működik majd a dolog. Nem akarok szentségtörő lenni, de ahhoz például igazán nincs szükségem parancsra, hogy élvezzem a csokoládé fenséges ízét.
A lényegre térek.


Édes jó Istenem, mi van a gyermek jogaival? Mi van azzal a józan életvitelű ifjúval, aki születése óta csak szégyenkezik az apja részegeskedése miatt? 

Mi van azzal a gyermekkel, aki szégyell átöltözni tornaórára, mert a többiek esetleg meglátják az otthoni ütlegelés nyomait?

Mi van azzal a diákkal, aki inkább azt hazudja, nincs kedve színházba menni az osztállyal, valójában pedig nem kapott rá pénzt otthon? Másra kellett a pénz. Új ruhára anyának, cigire apának. Új ülőgarnitúrára, mert a szomszéd is lecserélte.

Sok szülőnek meggyőződése, hogy neki a gyermeki tisztelet és szeretet alanyi jogon jár.

Két dologra lenne szüksége egy gyermeknek születésétől a felnőtté válásáig. Gyökerekre és szárnyakra. Ott is, ahol sokszor az anya és az apa sem vallanak azonos nevelési elveket.
Van még egy problémám ezzel a parancsolattal. Alárendeltséget érzek ki belőle. Hát nem egyenlő minden ember?

Találtam egy kis kapaszkodót: Ti apák pedig ne ingereljétek gyerekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása szerint fegyelemmel és intéssel (Efezus 6,4). Biztosan teljesen véletlenül jutott eszembe néhány olyan ember, akiknek ezt szívesen az orra alá dörgölném.

Azt hiszem, azért a rossz példa is jó példa. Amikor a leendő szülő még nem tudja, hogy fogja csinálni, de azt pontosan tudja, hogy nem fogja. Amikor azt mondja: „Megéltem. És nem. Kösz szépen, de nem. Így nem.”

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha parancs nélkül, pusztán az érzelmeinkre hagyatkozva tudnánk szeretni és tisztelni egymást.

Én például nagyon tudom tisztelni a kisgyermekeket. Végtelen bölcsesség van a szemükben és tiszta a lelkük.
Szeressük egymást.


Hajdú Hajnalka
Aurora táskák 
giorgomeska(kukac)freemail.hué
Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat