18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves
Hirdetés

Alvás-elalvás

Megosztás
Életmód

Hagyni sírni a gyereket elalvás előtt, vagy szeretne esetleg törődést a baba? Íme jó pár tanács egy tapasztalt anyukától.


Dörgöli az arcát, szemét vagy fülét tépi, forgatja a fejét, üveges a tekintete, karikás a szeme, de mégsem alszik, csak keservesen sír...

Nincs két egyforma gyerek, de szerencsére sokaknál működik:
Ha az orrnyergét fentről lefelé simogatod finoman.
Ha a füle előtt vagy a halántékánál gyengéden, körkörösen.

A ringatás, a popóütögetés egy ujjal ütemesen...
Ez a méhen belüli mozgásra és a szívdobogásra hasonlít.

Ha csinálsz neki fészket.
Ha bebugyolálod. Főként a kis súlyú vagy friss újszülött, koraszülött babácskákat, kb. 1-1,5 hónapig bátran. (Az ezt igénylő gyerekeknél később, ovis, iskolás korban ilyen helyzetben jól tud jönni egy nehezebb takaró. Szintén biztonságérzetet, „ölelést” ad.)
Ha nem jó neki, „szólni” fog.

Még csak most érkeztek, kell idő és ez nem 1-2 nap a kórház után, hogy átálljanak a kinti életre. 9 hónapig teljesen másmilyen volt az életük.

Pár furcsaság: A fiam, ha érzelmileg nehezebb időszaka van, még mindig fészket, „biztonságot” épít magának-9 éves.
Tavaly kb. 1 hónapig thermo füles sapkában aludt el, mert úgy jobb volt. Egyből elájult, ahogy a fejére húzta és még a nyála is csorgott. (Varázssapka... Hol lehet? )


Ha a síró csecsemő fejét a két tenyered közé veszed, úgy, hogy az arca kilóg, de a fejbúbja betakarva van, többségük megnyugszik. 

Olyan, mint anno a méhben. A magzatpozíció pedig szintén favorit, de ez piciknél csak úgy megoldható, ha picit a térdénél alápócolod a lábát és a könyökei is megtámaszkodnak az előbb említett összetekert pléden.


Ha túl impulzív a ded, meglehet, hogy napközben nem tud elaludni, mert annyi minden érdekes van, akkor jó, ha minél kevesebb színes dolog vagy érdekesség van a látóterében. Általában a monoton, ismétlődő, megszokott dolgok megnyugtatják őket. Ezért fontos a rendszeresség, kiszámíthatóság.Ha tudja, hogy a fürdés után pl. krémezés, utána zene és utána alvás jön.

Néha a minimális háttérzaj is jobb, mint a csend...(aki ilyen, az viszont később tanulni sem biztos, hogy tud csendben.)

Aztán a friss levegő, kiszellőztetés is segíthet. De ez is babafüggő.
Vagy akár a nagyon lehetetlen éjszakákon 1-2 órát a bébihordozóban vagy akinél van, a papásan fotelben is aludhat, ez is a magzatpozícióra hasonlít, persze felügyelettel, de ha már semmi nem működik...

A lányomat 2-3 hetes korában még be kellett takarni elalváshoz, vastag takaróval a 40 fokban, mert különben zokogott. Megvallom, nehezen jöttem rá, hogy ez a probléma, miközben patakokban folyt rólunk a víz.
Néha most is képes a meleg szobában jeges kezet produkálni...

A fiam borzasztó rossz alvó volt.
4 órás alvás maga volt a Menyország.
Énekeltünk, sétáltunk, elalvás előtt masszázs, torna.
Vannak impulzív gyerekek, akik nagyon nehezen kapcsolnak ki.
Azóta is ilyen.
Neki a másik kikapcsológomb a monoton babazene.

A lányom viszont magától alszik el, az arcához kell érjen két oldat egy végtelenül puha takaró és csakis az, de akkor picit helyezkedik, igazgatja a kezével és alszik.
Ezt is érdemes megpróbálni, hiszen sokáig volt az arcuk közelében puha dolog, amibe gyakran bele is fúrták a pofijukat. Persze jól szellőző textil kell legyen, ami alatt kap levegőt, ha esetleg úgy igazítja...

És vannak a teliholdas vagy szeles, viharos éjszakák...

Amiben az a jó, hogy egyszer az is elmúlik, a nagy elmegy iskolába, a kicsi reggelre elfárad, és végre van az ágyadban annyi hely, hogy bár lelkiismeretfurdalással, de két órára visszaájulhatsz...
Bocsánat, ha csak alapból természetes dolgokról írtam, de úgy gondoltam, talán lesz, akinek segítség.

TERMÉSZETESEN SEMMI NEM ORVOSILAG ALÁTÁMASZTOTT, pusztán anyai és koraszülött és újszülött ápolónői tapasztalat.
Remélem, azért volt hasznos gondolat is benne...
Köszönöm, ha elolvastátok!
Jó pihenést!
Boldog babázást!


Kávé és Szivárvány közösség

Chris. Weawer  

Reiki és Access kezelő, érintésterapeuta, gyermekágyas segítőMegosztás
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat