18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves
Hirdetés

Patchwork családok

Megosztás
Emberi kapcsolatok

A magas válási mutatók miatt keveredtek, és cserélődtek a szülői szerepek, több a féltestvér, mint a vér szerinti. Lassan már nincs határa a család fogalmának.


Néhány évtizeddel ezelőtt ez a fogalom esetleg csak a szakemberek számára volt ismeretes.
Ma már szinte mindenki tudja, mi a mozaikcsalád. Lassan fel is váltja a hagyományos családot. A válások száma évről évre nő.

A mozaikcsalád az, amikor az egyik szülő együtt neveli vér szerinti gyermekét az új partnerével. Tehát az új partner és a gyermek között nincs vérségi kapcsolat. Olyan is van, amikor mindkét felnőtt fél viszi a vér szerinti gyermekeit a kapcsolatba. Itt pedig az újonnan alakult „testvérek” között nincs vérségi kapcsolat.

Ismerek számos családot, ahol ez remekül működik.
A legfontosabb feltétel ahhoz, hogy ezek a patchwork famíliák jól működjenek, a jó időzítés.
Nem szabad elkapkodni az összeköltözést. Csak akkor vigyük bele gyermekünket az új kapcsolatba, ha a régit teljesen lezártuk. Persze, előfordulhatnak átfedések, pl. évek óta külön élnek, de még hivatalosan nem mondták ki a válást, vagy ott a korábbi, közös hitel, stb. Azonban minél kevesebb az ilyen átfedés, annál kevesebb a konfliktushelyzet is. Mint az élet számos területén, itt is igaz a mondás, hogy legjobb tiszta lappal indulni.


Ha gyermekünknek nemcsak egy új partnert (új anyukát, új apukát) kell megszokni, hanem esetleg egy új testvért is, ha csak lehetőség van rá, ne „tereljük össze” őket. Ne legyen közös a szobájuk azért, mert úgyis hasonló korúak, úgyis egyneműek, meg úgyis jól elvannak. Ha ez mind így is van, a gyermeknek akkor is szüksége van egy személyes térre.

Ha gond van a gyerekkel, ne gondoljunk mindjárt arra, hogy ez a mozaik miatt van. Olyat még véletlenül se mondjunk, hogy „bárcsak bele se kezdtünk volna”. A kamasz gyerek a „normális” családban is világgá akar menni.

Ne próbáljuk a partner gyermekét ajándékokkal magunkhoz édesgetni. Egyrészt, mert az érzelmeket nem lehet megvenni, másrészt pedig nem szabad erőltetni. És gondolnunk kell arra is, hogy a másik anyuka/apuka esetleg nem tudja megvenni azt a húszezres legót, amit mi farzsebből kicsengetünk. Ne versengjünk a gyermek kegyeiért, mert abból senki nem jöhet ki győztesen.

  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat