18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves
Hirdetés

Félelmeink, és vágyaink hatása az életünkre

Megosztás
Életmód

Miként befolyásolják a gondolataink az érzelmeinket? Két fő érzelmünk van: vágyaink, és félelmeink.


Mi a félelem? Egy tapasztalás: a fájdalom tanít meg félni, hogy ne kerüljünk ismét olyan helyzetbe, ahol fájdalom érhet! Mi magunk teremtjük meg a félelmeinket azáltal, hogy a múltunk eseményeit vetítjük ki a jövőnkre! Tehát nagyon sokszor olyan dologtól félünk, ami nem létezik, az adott pillanatban! 

A félelemnek egyetlen búvóhelye van: a jövőbe tekintő gondolatunk, mert a múltunkra alapozzuk a jövőnket!

A fájdalom egyik forrása a lelki sérülés: például, ha nem fogadnak el olyannak, amilyenek vagyunk, ha kiközösítenek, ha nem szeretnek viszont, ha egy társaság, ahová szeretnénk tartozni, nem fogad be, ha nevetségessé tesznek mások előtt. Ilyenkor hajlamosak vagyunk bezárkózni, félre vonulni, és a hibákat magunkban keresni. 

A fájdalom másik forrása a, fizikai bántalmazás, amelyek a valós veszélytől tartanak minket távol: ha például gyerekkorban megharap egy kutya, akkor a későbbiek során, már elegendő kutyaugatást hallani, összerezzenünk. A félelmeink nagy része azonban csak a fejünkben léteznek: nem több mint üres fantáziálás!
Sok kisgyerek fél egyedül elaludni! Amikor a szobájában játszik napközben, világosban, minden rendben van, boldog, felszabadult. Viszont amikor eljön az este, kint besötétedik, anyuci lekapcsolja a villanyt és mindenki alváshoz készülődik a kisgyerek elkezd félni egyedül a szobában! Jajj anya, félek a sárkánytól, a farkastól, akik az ágy alatt laknak, akik kint vannak az udvaron stb.! Anyuci felkapcsolja a villanyt, és sem a sárkány, sem a farkas nincs sehol! Akkor hol van? Hát a kis fejében!

A gyerekek nézik azt a sok mesét, ezeket a gyerekfilmeket, amikben legtöbbször a farkas és a sárkány a rossz, a gonosz. És beleélik magukat a történetbe. És este, amikor egyedül marad a saját gondolataival, felidézi ezeket az élményeket, és elkezd félni! A félelmeink okai, csak a fejünkben léteznek! Az önkorlátozó hiedelmeinkkel folyamatosan életben tartjuk őket. Mik ezek önkorlátozó hiedelmek? Nem vagyok elég jó, túl fiatal vagyok, túl öreg vagyok, túlképzett vagyok stb.
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat